Het JD-R model is een model dat ervan uitgaat dat werk naast inspanning en opoffering ook allerlei positieve gevolgen heeft voor mensen. Deze focus op het positieve is in de psychologie relatief nieuw. Waar de afgelopen decennia vooral negatieve aspecten van het werk centraal hebben gestaan is er steeds meer aandacht voor de positieve kant van werken en wordt er steeds meer onderzoek gedaan hoe deze positieve aspecten (zoals bevlogenheid) gestimuleerd kunnen worden. Dit is een fundamenteel ander perspectief dan het beperken van de negatieve gevolgen van werk (zoals stress).
Uit onderzoek blijkt dat het stimuleren van de positieve aspecten van werk, zoals bevlogenheid, als positief bijeffect heeft dat het beschermt tegen de negatieve effecten van werk, zoals stress.
Bron: GRIP/Schaufeli
Hier komen beide perspectieven samen. Binnen ons trainingsprogramma gebruiken wij enerzijds interventies uit de traditionele psychologie om stress te verlagen. Anderzijds gebruiken we interventies uit de positieve psychologie om bevlogenheid te verhogen en daarmee ook stressklachten te verlagen of voorkomen. Omdat deze interventies een dubbele werking hebben, een beschermende en een stimulerende, leggen wij de nadruk op de positieve psychologie als wetenschappelijke basis voor onze interventies.